Nattskräck?

Min underbara Petra tipsade mig om att William kanske har nattskräck.
Jag undrade ju direkt vad det var för något och använde mig av min bästa vän google.

Så här står det.

Vad är nattskräck?

Nattskräck är en vanlig form av parasomni som drabbar 5-15% av barn mellan tre och sex års ålder, men som kan förekomma så tidigt som vid nio månaders ålder. Tekniskt sett orsakas det av partiellt uppvaknande från icke-REM-sömn, eller icke-drömsömn. Barnet som drabbas kan gny, snyfta, skrika, vara skräckslaget och kasta eller slå omkring sig. "Barnet verkar ofta förvirrat", säger Dr. Richard Ferber, författare till Solve Your Child's Sleep Problems och det är vanligt att barnet ser vaket ut men ändå inte är nåbart.

Hur skiljer det sig från mardrömmar?

Mardrömmar inträffar under REM- eller drömsömn. Ett barn som haft en mardröm har vanligtvis en klar idé om vad det var som var otäckt, även om det kan vara svårt att uttrycka det för barn under två år. barnet kan vara rädd för att somna om och kommer ofta ihåg mardrömmen på morgonen. Barnet kommer vanligtvis inte ihåg nattskräck morgonen efteråt.

Hur länge pågår nattskräck?

En episod kan vara allt från 2-3 minuter till ungefär en halvtimme. Ett barn som har nattskräck kan inte lugnas. Det kan vara skrämmande för föräldrarna, eftersom det verkar som om försök att lugna och trösta inte har någon effekt alls.

Kan jag göra något?

Naturligtvis vill du försöka trösta ditt barn och det ska du göra, men det är inte allt. Eftersom barnet har "fastnat" mellan två sömnfaser, kan du pröva att ge en flaska mjölk för att underlätta övergång till djupare sömn, eller ta upp barnet och gå till ett annat rum, vilket kan göra sömnen lättare.Du kan också försöka prata lugnande till barnet, eller sjunga om du brukar göra det och det har en lugnande effekt (även på dig själv!). Om inget fungerar, är det viktigt att komma ihåg att barnet faktiskt inte är vaket. Det är jobbigt att se sitt barn uppleva vad som ser ut som plågor, men det är mycket möjligt att ingen av dessa åtgärder hjälper och det är inte alls säkert att ditt barn ens märker din närvaro.

Hur ska jag agera när det händer?

Det är bäst att vara nära tills anfallet gått över. Du kan pröva att ta ditt barn till ett annat rum eller öppna fönstret så att rummet blir svalare. Detta kan göra att ditt barn går över i en djupare sömnfas.

Inom 15-20 minuter brukar barnet ha lugnat sig och somnat om. Han eller hon kommer inte att komma ihåg det på morgonen och det är bäst att inte påminna om det.

Hur kan jag förebygga mot det?

Det finns saker du kan göra för att förebygga mot nattskräck. Sådana sömnstörningar är vanligare hos barn som går till sängs upprörda eller övertrötta. Barn under ett års ålder behöver vanligtvis 13-14 timmar sömn per dygn, iinklusive två sömnstunder på dagen, medan större barn kanske sover 9-10 timmar per natt och en timme mitt på dagen. Låt ditt barn sova middag längre, eller sova längre på morgonen, eller lägg honom eller henne lite tidigare för att vara säker på att han eller hon får tillräckligt mycket sömn. Gör godnattrutinerna sköna och lugnande, med bad, vaggvisor, godnattsagor och massor av kramar och pussar.

Nattskräck tenderar att hända i början av natten, när ditt barn sovit 2-3 timmar och du kan också försöka förebygga genom att varsamt väcka ditt barn ungefär 15 minuter innan det vanligen börjar. Detta ändrar sömncykeln och brukar förhindra att barnet får nattskräck.

Det stämmer verkligen in på William.
Han brukar vilja gå och lägga sig i vårat sovrum när det har hänt.
Och vi brukar ju väcka honom när det händer sätter honom upp och myser massor.
Igår(?) låg Henric redan bredvid honom, och när han vaknade så gick även jag in
så båda satt där och pratade med honom och gosade massor dock vill han inte sitta i knät eller något sånt utan han vill sitta själv, men han vill se oss. Han tittar runt väldigt i rummet (vilket gör mig toook rädd, jag hatar allt som har med spöken och allt att göra och blir as rädd då och de sägs ju att barn har lätt att ta in övernaturligt).
Men igår somnade William då av att jag smekte honom på kinden (sittandes), sen vaknade han igen någon gång och kom in till oss och la sig mellan oss.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej, vår William visade sig ha nattskräck tidigt i våras nån gång (mars), alltså vid 2,5års ålder ca. Det började efter att han fick feberkramper och vi låg inne på sjukhus ;/Innan hade vi inte märkt något, mer än att han vaknat varje kväll (sen liten) efter ca 1,5-2 timmar sömn och gnytt lite. Men då tänkte vi inte på det så mycket. Det var ju inte förns iår efter feberkramperna som det blev sådär super jobbigt.Till en början trodde vi att han bara drömde om feberkramperna, att han kom ihåg det som hänt. För det började ju strax efter och han betedde sig lika som vid feberkramperna NÄSTAN ;/ Men det slutade aldrig, utan fortsatte i veckor. Så både vi, bvc läkare och hans andra läkare tror nu på nattskräck.Första ggn i mars där, så höll det ju i sig ett tag. Minns inte hur länge, men sen var han "fri" det över sommarn. Men nu har det börjat komma tillbaka ;/Läkarna säger att dom kan hamna i "återfall" om dom får nån infektion i kroppen eller på något annat vis blir sjuka. Det är inte säkert, men det kan vara så. Och i vårat fall verkar det stämma, W har inte vart sjuk sen feberkramperna. Nu hade han lite feber för ungefär en vecka sen och då började han på kvällarna igen, efter ca en timmes sömn ;/Vi har fått ett tips om en metod av läkarn: Eftersom vi vet ungefär när "anfallen" kommer, efter sisådär 1-2 timmars sömn. Så ska vi väcka till honom lite lätt nån gång där emellan - innan anfallet kommer. Bara skaka liv i honom lite lätt, pussa honom och säga gonatt. Sen hamnar han i djupsömnen direkt och slipper förhoppningsvis den där mellanfrasen där han "vaknar" upp. För oss har det fungerat jätte bra, man lär hålla på ett tag (dagar). Men sen kan det vara BRA! :) ett tag, återfall finns ju somsagt.Men prova med det om ni inte har gjort det, funkar det inte så funkar det inte. Men annars är det ju jätte bra :)Prata med din bvc sköterska om du undrar något, dom brukar oftast ha bra svar.2010-12-10 @ 08:47:52
URL: http://tewssans.blogg.se/
Postat av: Anonym

Sv: det kan nog drabba alla barn, även om dom sover middag. det beror ju oftast på att dom är övertrötta när dom lägger sig, eller att dom har för mycket energi kvar, sen kan det bero på att det har hänt nåntning inom familjen som gör barnet oroligt eller sådär. Rutiner är viktigt, så försök med det och metoden jag föreslog :) lycka till.

2010-12-10 @ 08:51:08
URL: http://tewssans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0